Hoppa till huvudinnehåll
Lärare tröstar elever, sveriges lagbok till höger
Anmälningsplikt för lärare
Tom Holtorf

Det har diskuterats flitigt de senaste månaderna om förslaget om anmälningsplikt för offentligt anställda, men vad innebär det egentligen? En anmälningsplikt för bland annat lärare hade betytt att lärare skulle behöva ange elever som illegalt befinner sig i Sverige till Migrationsverket och Polisen för att utvisas. Regeringen anser att anmälningsplikten är nödvändig för att utvisa personer som inte har rätt att stanna i Sverige. De menar att det är relativt enkelt att smita undan utvisning med dagens lagstiftning, och därför krävs det hårdare tag. Fackförbundet Sveriges Lärare är dock kritiska till förslaget och anser att en anmälningsplikt skulle bryta tilliten elever och föräldrar har till lärare och skolan. En sådan plikt skulle dessutom vara etiskt fel då lärare bör agera för elevers bästa oavsett vilken elev det är, argumenterar facket. 

 

Förslaget
I dagsläget finns det ingen anmälningsplikt för de flesta myndigheter. Varken skolan eller sjukvården behöver ange personer som vistas i Sverige illegalt, då dessa personer har rätt till fri skolgång och väsentlig sjukvård. I det nya förslaget tecknat av parterna i Tidöavtalet framförs det att myndigheter och kommuner förväntas anmäla personer som befinner sig illegalt i Sverige till polisen och migrationsverket.  Utgångspunkten är att alla myndigheter ska ingå i det nya direktivet, inklusive skolan och sjukvården, men undantag kan förekomma, särskilt i sjukvården. Om myndigheter inte skulle följa den nya lagen skulle det kunna leda till konsekvenser, men vilka konsekvenser är inte fastställt i förslaget. 


Regeringens åsikt
Eftersom dagens skola inte har någon anmälningsplikt är det svårt att hitta personer som befinner sig i Sverige illegalt. Regeringen menar att detta skapat ett skuggsamhälle, som endast kan brytas av en större koordination mellan myndigheter för att hitta personerna i fråga. Tanken är att offentligt anställda ska uppfylla sin roll som tjänsteman och ange personer som har fått sin asyl prövad och nekad av domstol.


Kritik
Facket Sveriges Lärare ställer sig starkt kritisk till förslaget. De menar att en anmälningsplikt skulle underminera elever och föräldrars tillit till lärare, och skulle uppmana föräldrar hålla sina barn borta från skolan i rädsla för att bli anmälda. Facket förklarar även att läraryrket har som moralisk grund att alltid göra det som är bäst för barnen, och menar därför att det vore etiskt fel att bryta mot den principen genom att ange elever för utvisning. Ett majoritet av lärare i facket har sagt att de inte kommer följa den nya lagen om den träder i kraft, trots potentiella konsekvenser. 


Vill du läsa mer om förslaget? Ta då en titt nedan!


Riksdagen, Anmälningsplikt för offentligt anställda. 
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/interpellation/anmalningsplikt-for-offentligt-anstallda_ha10258/


Sverigesradio, Konsekvenser för myndighet som inte anmäler papperslösa utreds.
https://sverigesradio.se/artikel/konsekvenser-for-myndigheter-som-inte-anmaler-papperslosa-utreds


Vi Lärare, Här manifesterar lärarna mot anmälsningsplikten
https://www.vilarare.se/nyheter/yrkesetik/har-manifesterar-lararna-mot-anmalningsplikt/