Hoppa till huvudinnehåll

Aktiva

Utan ideellt engagemang hade Göta inte varit någonting.

Vem är aktiv inom Göta studentkår?

Alla som på något sätt organiserar sig för att göra studietiden lite roligare, och utbildningarna lite bättre.

Göta studentkårs vision om en studietid att minnas och en utbildning att vara stolt över är både glasklar och ganska luddig. It’s a feature, not a bug. Vi vet mycket väl att engagemang kommer i alla former och färger, och det vore synd om vi redan gjort en alltför snäv definition av vad vi menar. 

Istället vill vi vara din verktygslåda. Engagemanget ska komma från dig som har en idé eller en drivkraft, och vi vill finnas där för att stötta, hjälpa och heja på.

Här nedan listar vi några av de projekt och uppdrag som studenter ideellt har engagerat sig i, och som inte sällan har givit dem både vänner för livet och fantastiska meriter som lett till grymma praktikplatser och jobb!

Inspark

För att insparken ska kunna genomföras ordentligt varje höst- och vårtermin krävs massor av planering och koordination. Varje kårsektion har en koordinatorsgrupp med bland annat projektledare, kassör och PR-ansvarig. De planerar aktiviteter och budgetar i månader innan insparken och tar sedan hjälp, oftast av sektionens sexmästerier och sektionsföreningar, för att genomföra alla event. Därtill kommer hundratals phaddrar, helt vanliga studenter som tar sig an uppgiften att slussa de nya studenterna rätt in i universitetsvärlden.

Spira

Under många år har nätverksmässan Spira varit den givna mötesplatsen mellan student och framtida arbetsliv. Ingen Spira-mässa hade kunnat genomföras utan en driven projektgrupp och alla fantastiska volontärer som ställer upp på mässdagen för att göra allt från att bära bord till att dela ut information och i största allmänhet få världen att gå runt.

Under våren 2020 fick Spira det nya namnet Inspire.

glada människor i projektgruppen för spira nätverksmässa
Projektgrupp och volontärer för Spira nätverksmässa 2016
Sektionsföreningar

Kärt barn har många namn. Genom åren har de kallats för ämnesgrupper, studentgrupper, SGs, kårföreningar och lite därtill. Sektionsföreningen är den som finns närmast dig som är student, oftast vänder den sig endast till ett program eller en institution. Väldigt många av de som så småningom kommit att sitta som ordförande för Göta påbörjade sitt engagemang i en sektionsförening eller ett sexmästeri. Här är det oftast fullt upp med både sociala aktiviteter och utbildningsbevakande arbete, och det hade aldrig gått att upprätthålla utan alla engagerade aktiva studenter!

Sexmästerier

Har du någon gång sett en människa i färgglad overall eller rock full med tygmärken och andra utsmyckningar?  Då är chansen stor att du sett en livs levande sexmästerist! Eventuell initial skepsis blåses snabbt åt sidan när du inser att denna fantastiska grupp människor arbetar hårt både dag och natt för att alla studenter ska ha ett rikt och roligt liv mellan tentorna. Det är inte sällan sexmästerierna som håller i allt från temapuben till sittningen och de drar också ett väldigt tungt lass när det gäller att genomföra insparken. Att engagera sig i ett sexmästeri är ett beprövat sätt att skaffa vänner för livet och sätta guldkant på studietiden.

Studentrepresentanter och studentarbetsmiljöombud

Sist, men kanske motsatsen till minst, är våra hundratals studentrepresentanter och samos (studentarbetsmiljöombud). Det är genom dessa studenter som studentkårens huvuduppgift kanaliseras. De är en idel nagel i sidan på universitetet i alla frågor som på något sätt rör både studenter och utbildning. Tack vare deras ihärdiga arbete kan vi tillsammans säkerställa att studentperspektivet inte glöms bort, oavsett om det gäller att välja rätt kursbok till nästa kurs eller rätt person till ny rektor för gu.

Om du har tid och lust, kontakta din sektionsstyrelse redan idag och säg de magiska orden, ”jag vill engagera mig”!