Hoppa till huvudinnehåll

Hitta bostad i Göteborg

 

 

Hitta bostad i Göteborg

Nedan har vi samlat några användbara tips och bostadsförmedlingar
till dig som ska börja studera i Göteborg och letar bostad.

 

Studentbostäder

Göta studentkår arbetar för att det ska finnas en god tillgång på studentbostäder. Vårt mål är att ingen ska behöva välja bort studier på grund av brist på bostad. Vi samarbetar med andra kårer och organ i Göteborg genom Göteborgs förenade studentkårer, GFS. Läs mer om hur Göta studentkår försöker påverkar bostadssituationen i Göteborg här.

Viktigt att tänka på!

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Du anmäler flytt på www.skatteverket.se/studentflytt

Dessutom kan du eventuellt få bostadsbidrag beroende på hur du bor, hur gammal du är och om du har någon inkomst utöver studiemedlet. Ansökan gör du hos försäkringskassan.

 

Gratis bostadsförmedlingar för studenter

Göta studentkår, tillsammans med övriga studentkårer i Göteborg, bildade 1951 studentbostadsstiftelsen SGS studentbostäder, SGS. Stiftelsens verksamhet drivs på affärsmässiga villkor i konkurrens med andra bostadsföretag med den skillnaden att stiftelsen inte primärt är vinstdrivande. SGS bostäder förmedlas genom ett kösystem, alltså är det bra att registrera dig tidigt för att få kötid. Blir du medlem i Göta studentkår får du vid nytecknande 3 extra månader i kötid. 

Observera att SGS Studentbostäder endast registrerar nya medlemmar två gånger om året, 1:a april och 1:a november. För frågor eller funderingar vänligen kontakta SGS Studentbostäder här.

Ett annat studentbostadsbolag i Göteborg är Chalmersbostäder.

Övriga bostadsförmedlingar

Housinganywhere är en student-till-studentplattform där du som student kan hyra ut ditt rum eller hem till internationella studenter som kommer till Göteborg för studier eller praktik. Som student på Göteborgs universitet annonserar du kostnadsfritt på sidan.

För bostäder finns även Boplats Göteborg. Där går det också att hitta information om andrahandsuthyrning och förmedling av privatrum. Sedan finns även HomeQ där du registrerar dig med BankID. Via HomeQ kan du som bostadssökande söka efter lediga hyresrätter hos flera fastighetsbolag.

Kvalster är hyfsad enkel och snabb för att hitta en ledig lägenhet. Sajten samarbetar med samtliga webbaserade marknadsplatser för lediga hyresbostäder. Dessutom är den helt gratis för bostadsletare att använda sig av.

Hyreskollen är ett samarbete mellan tusentals hyresvärdar över hela landet. Hos dem hittar du ett stort utbud av attraktiva hyresrätter och seriösa hyresvärdar.

 

 

Bostadstips

Bostadssituationen i Göteborg är extrem, särskilt i början av terminerna. Här är några tips för att söka bostad i Göteborg:

  • Sök aktivt själv och lägg ut annonser där du söker bostad eller rum. Använd dig av Göteborgsposten (GP), anslagstavlor på universitetsbiblioteken samt olika annonssajter på nätet exempelvis Blocket. I nödfall kan vandrarhem hyra ut rum till studenter som inte hittat någon annan bostadsmöjlighet.
  • Presentera dig själv till nya människor, exempelvis under Göta studentkårs Inspark, och nämn att du söker bostad; en soffa att sova på eller ett rum. Du kan även skapa ett event på Facebook för att öka dina chanser.
  • Var öppen för olika områden. Det kan vara lättare att få lägenhet i områden som Biskopsgården, Backa och Bergsjön än i centrala delar av Göteborg. Tänk över dina prioriteringar innan du tackar nej till ett förstahands- eller andrahandskontrakt på grund av läget.

Göta studentkår önskar dig lycka till i ditt bostadsletande!