Hoppa till huvudinnehåll

BOSTAD

Bostadsmarknad

En bostad är en förutsättning för att alla ska ha möjlighet att bedriva högre studier. Bristen på en bostad ska aldrig tvinga en student att tacka nej till sin drömutbildning.

Det byggs mycket idag, men det byggs inte för studenter. Därför vill Göta studentkår se fler byggkranar i Göteborg som bygger just studentbostäder.

Utbud

För att alla som vill ska få chansen att studera i Göteborg måste det finnas ett bra utbud av studentbostäder runt om i staden. Det måste även byggas billigare än vad det görs idag för studenter ska ha råd med en bostad. Därför måste hyrorna hålla en skälig nivå i förhållande till studiemedlet, samtidigt som kvalitén på bostaden inte minskar.

Bo kvar i Göteborg

Det måste även finnas bostäder för nyexaminerade studenter. Många studenter står idag långt ifrån bostadsmarknaden efter sin examen. Det ska inte spela någon roll om du är född i Göteborg eller om du har flyttat hit, du ska kunna bo kvar i Göteborg efter dina studier. Det är både viktigt för individen men också för Göteborg som kunskapsstad.

Hur vi påverkar bostadsmarknaden

Genom att påverka staden tillsammans med Göteborgs förenade studentkårer (GFS) och de andra studentkårerna är vi en stark röst som tillsammans driver frågan om bostäder. Tillsammans driver vi projektet GBG7000+ med målet att bygga minst 7000 studentbostäder till året 2026. GFS stiftar även stiftelsen SGS där studenter sitter med i styrelsen och är med och påverkar hur framtidens studentbostäder ska ut och även hur de redan existerande bostäderna ska tas hand om.

Göta studentkår vill
Göta studentkår vill
  • Att alla studenter som börjar på Göteborgs universitet ska garanteras en bostad
  • Införa krav på att studentbostäder ska planeras in i alla nya campusplaner och i stadsplaneringen
  • Bygga studentbostäder i varierande storlekar och former
  • Bygga campusnära och med bra förbindelser till campus
  • Hålla hyrorna för studentbostäder låga

Håller du med? Bli medlem i Göta studentkår!