Hoppa till huvudinnehåll
En student som söker efter en bostad

Bostadsbrist och hyreshöjningar - två SAMverkande problem

Att känna sig nervös inför att börja universitetet är något de flesta av oss har upplevt. Man kan vara exalterad över hur bra allt kan gå, men för vissa innebär det också att flytta till en helt ny stad för att för första gången leva ett självständigt liv - och för många är det även första gången de bor själva. Men hur ser processen ut för de studenter som flyttar hit till Göteborg för att börja studera? Studenters situation innan studierna påbörjas är en fråga som vi på Samhällsvetarsektionen har följt noggrant. Vi lyfte den redan 2023, men vi står fortfarande inför samma utmaningar. De återkommande problem som studenter möter handlar i stor utsträckning om svårigheten att hitta en studentbostad, samt de ökade hyror som många tvingas hantera för att kunna bo.

Enligt Sveriges Förenade Studentkårers bostadsrapport 2024 framgår det att många studenter i Göteborg tvingas avstå från sitt valda program på grund av bostadsbristen. För andra studenter kan det ta flera månader att hitta en bostad. Göteborgs universitet har drygt 57 959 studenter, varav 29 204 är helårsstudenter, enligt uppgifter från deras hemsida. Och enligt en kartläggning från 2024 finns det cirka 12 000 studentbostäder i staden, vilket innebär en stor obalans mellan utbud och efterfrågan. Att bostadsbristen fortfarande är ett aktuellt problem är en anledning till att vi nu uppmärksammar detta.

Detta bör inte vara fallet, eftersom svårigheten att hitta bostad skapar hög stress för många studenter, och för vissa innebär det att fr tvingas välja bort utbildningar de har kämpat hårt för att komma in på. Enligt Sveriges Förenade Studentkårers undersökning, som presenterades i deras bostadsrapport, indikerar att en av fyra studenter väljer bort en studieort på grund av bostadssituationen i Göteborg. Så här kan vi inte ha det. Göteborgs universitet ska vara tillgängligt för alla, oavsett vart man kommer ifrån. Tyvärr verkar de nuvarande förutsättningarna inte stämma överens med denna vision. Under de senaste åren har vi också sett en oroande trend med kraftiga hyreshöjningar, som har drabbat studenterna hårt. Hyreshöjningarna för studentbostäder som initialt började på 4.3% men nu har justerats till nästan 5%, påverkar studenternas ekonomi i allt större utsträckning.

Situationen kan sammanfattas som ett dubbelt problem: om det inte handlar om bostadsbrist, handlar det om hyreshöjningar - och för vissa studenter kan det till och med handla om bägge. Detta skapar stora svårigheter för studenter, svårigheter som bör utredas och åtgärdas. Ett exempel på en åtgärd är projektet GBG7000+, som drivs av Göteborgs Förenade Studentkårer och har som mål att bygga minst 7 000 studentbostäder fram till 2026. När det gäller att förbättra studentbostädernas standard samarbetar Göteborgs Förenade Studentkårer med Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, en stiftelse där studentrepresentanter sitter med i styrelsen och bidrar med ett gediget studentperspektiv. Tillsammans påverkar vi hur framtidens studentbostäder ska utformas och hur vi ska ta hand om de befintliga bostäderna.

Juliana Youhanna Isho Youlaya, Studentpolitiskt ansvarig - Samhällsvetarsektionen, Göta Studentkår

Fler nyheter