Hoppa till huvudinnehåll
tjejer med kjolar och en linjal.
För korta kjolar på IES skolan
Tom Holtorf & Emelie Sjölander


Internationella engelska skolan i Täby har nyligen uppmärksammats ha en klädkod som kräver att tjejer inte får ha för korta kjolar. För att testa kjollängden måste tjejerna hänga ner sina armar och hålla en knytnäve; om kjolen är kortare än knytnäven får tjejerna byta kläder. Skolan anser att klädkoden bidrar till en mer formell och lärovänlig arbetsmiljö, men både personal och politiska partier har kritiserat klädkoden. 
 

 

Vad är klädkod?
Klädkoder kan vara regler eller anvisningar på hur man får eller bör klä sig. Skolorna Internationella engelska skolan har vissa anvisningar om hur elever bör klä sig. Anvisningarna är att kläderna ska vara rena, hela och inte störa undervisningen och gäller alla IES skolor. Tanken är att skolan ska ses som en arbetsplats och att man ska klä sig därefter. Det finns dock en viss variation gällande klädkoder på dem olika IES skolorna. På IES i Täby har klädkoden angående att mäta längden på tjejers kjolar uppmärksammats i media. 


Klädkoden på IES
Aftonbladet har nyligen rapporterat om hur Internationella Engelska skolan i Täby mäter tjejers kjolar för att de inte ska vara för korta. Rektorn Alastair Wither skriver: “Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven” Wither menar att klädkoden inte riktar sig mot tjejer direkt, utan även mot killar vars byxor hänger så pass mycket att kalsongerna är synliga. 
 


 

Kritik mot skolan
Skolans klädkod har kritiserats av flera aktörer, inte minst av lärare som jobbar på skolan. En av lärarna säger till Aftonbladet att hen känner sig obekväm med skolans klädkod: “Många av oss som jobbar känner oss obekväma med att påpeka elevers klädsel. Hur man väljer att klä sig eller inte har ju inget med skolans uppdrag att göra. Det är galet att man tillåtit detta pågå så länge.”


Klädkoden har även fångat upp Feministisk initiativs uppmärksamhet. Lisa Palm, gruppledare för FI i Stockholms stad menar att klädkoden är orimligt, och hon har därför anmält skolan till skolinspektionen: ‘’Vi kan inte ha måttstockar från 50-talet i våra skolor. Det är oacceptabelt att elever utsatts den här typen av kontroll. Därför anmäler jag dem till Skolinspektionen.’’


Vill du läsa mer? Ta en titt på Aftonbladets granskning här:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y4Xw8e/engelska-skolan-lanar-ut-extraklader--elever-ska-skyla-sig-med-svar

 

Tom Holtorf & Emelie Sjölander