Hoppa till huvudinnehåll
Elever som räcker upp handen och en bild på Ukrainas flagga
Ukrainska skolor i Sverige
Tom Holtorf & Emelie Sjölander

Under kommande månader förväntas tusentals ukrainska ungdomar fly till Sverige på grund av den Ryska invasionen i Ukraina. Förhoppningen är att barnen kommer kunna återvända till Ukraina efter att kriget avslutats, men hur lång tid det kan ta är osäkert. Liberalerna anser att fram tills kriget är över behöver eleverna fortsätta sin skolgång för att inte halka efter i sin utbildning, något som partiet vill lösa genom att införa ukrainska skolor i Sverige. Förslaget innebär att ukrainska elever fortsätter sin utbildning i Svenska skolor utifrån Ukrainas läroplan, samtidigt som de har kvar sin ukrainska lärare på distans. Ungdomarna kommer få möjlighet att integreras med Svenska ungdomar samtidigt som de slipper att helt anpassa sin utbildning till det svenska systemet, menar Liberalerna. Hittills har förslaget visat sig vara populärt, men hur ukrainska skolor i Sverige skulle se ut i praktiken är fortfarande oklart. 
 

Ukrainska ungdomar i Sverige
Den 24 februari inledde Ryssland en invasion av Ukraina som har lett till en stor flyktingvåg runt om i Europa. Flera tusen barn förväntas anlända till Sverige under krigets gång och det är högst oklart när de kommer få möjligheten att återvända hem. Fram tills kriget är över kommer eleverna behöva fortsätta sin skolgång, men hur det ska ske har blivit en växande fråga i den politiska debatten. 
  

Taget från BBC, antal ukrainska flyktingar i Europa till och med den 17e mars.


Vad föreslår Liberalerna?
Liberalerna har kommit med ett förslag att införa ukrainska skolor i Sverige där ukrainska grundskoleelever fortsätter studera ut efter den ukrainska läroplanen. Partiet menar att de ukrainska ungdomarna ska befinna sig på tilldelade skolor i Sverige, men att de ska ha sin vanliga undervisning med Ukrainska lärare på distans. ’’De här barnen behöver fortsätta sin skola på ukrainska med ukrainska lärare, ukrainsk läroplan och ukrainska läromedel. Sedan vill vi utöka med undervisning i svenska’’ säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.


Partiet vill tillgodose de ukrainska ungdomarna med nödvändiga verktyg för att fortsätta sin utbildning på distans, t.ex datorer, internetuppkoppling, och lokaler. Eftersom äldre elever redan har använt sig av distansundervisning under pandemin finns det en viss rutin kring distansstudier, anser Liberalerna. Förslaget innebär också att svenska skolor inte kommer behöva lägga lika stora resurser på den stora ökningen av elever. Exempelvis kommer inte lika många lärare behöva anställas. Hur förslaget kommer bli till verklighet är fortfarande oklart dock. 


Vill du läsa mer? Ta en titt på Liberalernas hemsida:
https://www.liberalerna.se/kriget-i-ukraina/liberala-skolforslag-for-ukrainaflyktingar

 

Tom Holtorf & Emelie Sjölander

Ordförande & skribent på Bambabladet